Samospráva chce zlegalizovať cintorín na Podskalke

26.04.2011 Humenné

Humenné 26. apríla (TASR) - Humenská samospráva sa rozhodla zrealizovať legalizáciu cintorína v mestskej lokalite Podskalka, kde žije početná rómska komunita. Domáci pochovávajú svojich blízkych dlhodobo na cudzích pozemkoch, magistrát preto rokuje s ich vlastníkom - urbárskym spoločenstvom o podmienkach ich dlhodobého prenájmu. Radnica uvažuje aj o postavení kaplnky či domu smútku v susedstve tunajšieho pietneho miesta, na stavebných prácach by sa mali podieľať miestni obyvatelia.
\"V Európe je možno jediný cintorín, ktorý je nelegálny a to je na Podskalke v Humennom,\" konštatovala primátorka mesta Jana Vaľová s tým, že humenská samospráva začala podnikať v uplynulom období kroky na jeho legalizáciu. \"Vyrokovali sme zatiaľ od urbaristov za dobrú cenu, asi 20 centov za meter štvorcový, aby nám tieto pozemky prenajali na dlhé obdobie, neskôr s nimi budeme možno rokovať aj o ich odkúpení,\" doplnila Vaľová s tým, že ku konkrétnym zmluvným podmienkam sa následne budú vyjadrovať počas rokovania mestského zastupiteľstva humenskí poslanci.
Dohoda s vlastníkmi pozemkov je nutná aj pre plánovanú výstavbu na Podskalke, do ktorej chce samospráva zapojiť miestnych obyvateľov. \"Sú tam schopní murári. Povedali mi, že chcú dom smútku a ja som povedala, že im dám materiál. Povedala som to pred volebnou kampaňou a to aj dodržím,\" podotkla Vaľová.
\"Keby nám dodali materiál, tak by to bola výborná vec. Máme takých, nieže odborníkov, ale ľudí, ktorí to vedia urobiť. My by sme si to postavili sami. Kedykoľvek sme na to pripravení,\" povedal v tejto súvislosti Ladislav Kudráč z Podskalky.
Vaľová plánuje do života v tejto lokalite mesta zaviesť nové pravidlá a vrátiť sa k niektorým aktivitám, ktoré sa osvedčili v minulosti. \"Chceli by sme tam opätovne zaviesť hliadku, aby dozerala na poriadok. Svoju prácu by koordinovala s mestskou políciou,\" objasnila primátorka.
Okrem májového sčítania obyvateľstva chce monitorovať počty Podskalčanov do budúcna pravidelne a o miestnych ľuďoch plánuje získať zároveň ucelené informácie o príbytkoch, ktoré obývajú. \"Neexistuje záznam na tomto mestskom úrade o tom, koľko je tam vôbec Rómov. Potrebujeme vedieť, ktorí sú naši občania, ale aj to, ktorí majú domy postavené načierno,\" uzavrela Vaľová.
 

Vyberte región